Stosowna praktyka higieniczna jest ważna
Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety lub dotknięciu stworzeń, liczne sprzątanie dotykanych nawierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi czy zakażonymi. ghp Dobra praktyka higieniczna wskakuje jeszcze noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa podstawowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie specjalności żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP gwarantują, że procesy są ściśle pilnowane i że wyroby są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają również na celu zapobieganie i redukowanie skutków zabrudzenia żywności i towarów.